dimecres, 24 d’agost de 2011

Roques encantades

COLL DE CONDREU-ARMADANS-ROQUES ENCANTADES-LA SALUT
Recorregut fàcil, d'uns 7 Km aproximadament anada i tornada i amb poc desnivell (només certa pujadeta a l'inici)
Deixem el cotxe al restaurant Coll de Condreu, creuem la carretera Vic-Olot i allà mateix hi ha un indicador que senyalitza "Roques Encantades". Seguim el camí, primer fa una mica de pujadeta però aviat arribem al pla d'Armadans i a la casa de pagès del mateix nom.

Armadans

Continuem el camí, hem d'obrir algunes tanques prop de la casa i ens endinsem en una fageda on de seguida trobarem l'indicador de roques encantades (lloc màgic) d'on ha sorgit la llegenda de les Roques Encadenades o Encantades.


 
Roques encantades
 Tornem per on hem vingut i seguim endavant pel camí planer que ens portarà al santuari de la salut.Abans d'arribar al santuari trobem un camí que ens durà a la devesa i un altre a l'estany del Coll i St feliu de Pallerols.
Santuari de la Salut

Una mica d'història del santuari

L'any 1642 Joan carbonés del mas carbonés va col·locar una petita imatge de la mare de Déu en una bauma amb una font al costat: "la bauma o roca de Claperols" per demanar a la verge que alliberés als pobles veïns de les tempestes que feien malbé les collites i d'altres calamitats d'aleshores com de la pesta bubònica, del bandolerisme, de la bruixeria, etc. sembla ser que la veneració d'aquesta Mare de Déu del roser va donar fruits i la devoció va anar augmentant al llarg dels segles.
A sobre de la roca d'aquesta bauma és on es construeix al segle XIX l'edifici del santuari i hostatgeria (lloc de repòs i curació de  malalts).
Durant la guerra civil es va destruir però passada la guerra es va reconstruir i engrandir. La font actual és una falsa font.
La imatge que es venera actualment al santuari, sembla ser que, és una còpia de la imatge que es va posar al segle XIX.


Variant:

PELS VOLTANTS DE LA DEVESA

Pont del Papalló - Coma-serra- Pla dels Alemanys - La Jaça- Pont de Papalló
Aquest itinerari curt i fàcil (6Km aproximadament) es pot complementar amb l'itinerari esmentat amb anterioritat de les Roques Encantades.
El podem començar passada la Devesa, tot just al límit entrela comarca d'Osona i la de la Selva, al pont de Papalló. (Hi ha un senyal que indica Coma-Serra), seguim per aquest camí direcció al santuari de la Salut i una mica abans d'arribar-hi, girem (on trobem un altre indicador) cap a Coll de Condreu, uns metres més enllà hi ha una bifurcació ben senyalitzada per anar o bé a la devesa o bé cap a Coll de Condreu i Roques encantades. Anem cap a la Devesa (Pont de Papalló) i així donem la volta sencera.
Al principi de l'excursió anem seguint el rec del Vilar una bona estona, després passem per fagedes, grans prats i boscos de bedolls molt espectaculars.Pla dels Alemanys


Bosc de bedollsFageda a l'estiu


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada