divendres, 26 d’agost del 2011

Sant Bartomeu Sesgorgues

Puigdeniu - Molí d'en Bertrana - Font del Vilar - Vilar -St Bartomeu- Tornall - Puigdeniu
Excursió fàcil i curta, d'uns 5  km aproximadament.


Sortim des de Puigdeniu (final de tot del passeig del Pedró de l'Esquirol) fins arribar a un camí més ample. Girem a l’esquerra i una mica més endavant agafem el trencant de la dreta que porta al molí d’en Bertrana. Arribem al pont i hem de creuar la riera i  continuar tot el camí seguint els indicadors de St Bartomeu. En el  primer pal indicador, si agafem el camí que no està senyalitzat, ens desviem molt poc tros de la ruta i podrem veure les restes del molí d’en Bertrana, després desfem el caminet fins el pal indicador i continuem cap a  St Bartomeu. Més endavant, hi ha una bifurcació que diu: Vilar o Font del Vilar. Si prenem el camí per anar a la font del Vilar passarem per tot el mur del Vilar i haurem de fer menys tros després, per camí asfaltat fins St Bartomeu.





Per tornar, seguim el mateix camí que a l’anada fins arribar al trencant que diu Molí de l’Eixerit. Hi ha una bifurcació, a la dreta sortim al molí de l’eixerit, si seguim per l’esquerra anem a veure el Salt d’es Tornall, després creuem la riera i pugem pel dret fins el punt de partida (Puigdeniu). També es pot tornar des de St Bartomeu per la Barra de Ferro.



Pont del molí d'en Bertrana

Pont medieval del molí de la Bertrana sobre les Gorgues. Hi ha un formós gorg, en diuen “la platja del pont” o “la platja del molí”. Actualment es contempla un pont solitari, ja que antigament la riera passava sota el seu arc i ara no. La explicació és que a l’any 1940 el terreny que envoltava el gorg estava més elevat i al mateix nivell que el petit pla de la riba esquerra del gorg i a l’extrem de la sortida del pont i la riera traçava una marcada corba però la fenomenal torrentada no seguí el camí i tirà pel dret. Aquest pont està ben sencer però fora del curs actual de les Gorgues. Degut a aquest desviament de la riera va quedar en peu. (Informació extreta del llibre La Despoblació rural i les masies del Collsacabra) d'en Quirze Parés

pont del molí d'en Bertrana




 
Platja del pont o del molí
Restes d'una paret del molí d'en Bertrana



indret on trobem les restes de molí




Sant Bartomeu Sesgorgues

Església romànica del s.XII, molt modificada posteriorment, després dels terratrèmols. La part més antiga és l’absis i una volta reforçada.


St. Bartomeu Sesgorgues

Absis
Paret del campanar

Salt del Tornall
Salt del Tornall

Antigament es deia tornall a un aparell amb una o vàries moles d’esmolar, que es feia servir per esmolar les eines utilitzades en la indústria del suro. Per altra banda en el mateix paratge es dóna el nom d’Esmolets a les tres baumes que foren habitades. Ens podem imaginar molts segles enrere generacions d’esmoladors aprofitant l’aigua de les Gorgues per moure l’estri, compost d’una roda hidràulica que feia moure les moles. Més endavant es construí el molí que es coneix tant amb el nom de molí del Tornall com molí dels Esmolets.


Abans d’arribar a St Bartomeu trobem la casa del Vilar amb el seu mur impressionant. Hi ha una bonica llegenda, “El diable cuallevat” que dona explicació a la construcció d’aquest mur.



llegenda recollida per en Ramon Vinyeta

VARIANT: 





La tornada també la podríem fer passant per Sentfores i  la Barra de  Ferro, seria més o menys igual de llarg però  amb un pèl més de dificultat.
Agafem el camí que surt del prat que tenim davant de st Bartomeu amb un pal indicador i arribem  a la casa de Sentfores on hi ha una meravellosa vista del salt de la Barra de Ferro.

Sentfores


Passem per un lloc una mica delicat, a la vora d’un cingle on hi ha un passamà. Arribem a la riera de les Gorgues just sota la cascada de la barra de ferro.

Salt de la Barra de Ferro




Per continuar caldrà que busquem una petita senda que surt a l’altre costat de la riera en forta pujada. En un punt hi ha col·locades unes cadenes per poder pujar-hi amb seguretat. Un cop dalt del cingle, arribarem a una roca on hi ha unes vistes espectaculars sobre el penyal de la barra de ferro.

La riera que creuem

Cadenes per ajudar-nos a pujar

Després arribarem a un camí més ample amb un bifurcació i haurem d’agafar el corriol que està marcat amb una línea groga en un arbre i que ens conduirà fins al punt inicial (Puigdeniu)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada