dijous, 1 de setembre del 2011

La Foradada

Esquirol - Fontiques - Foradada - Cantonigròs - Camí ral - Dolmen Puigsespedres- Esquirol
Itinerari  fàcil d'uns 200 m de desnivell i  11 km de recorregut.

Sortim del capdamunt de carrer del Pont i agafem el camí que ens portà al Campàs i a les Fontiques. Passat el Campàs caminem un trosset més fins trobar una tanca. En aquest punt ens desviem una mica del camí i agafem un altre per baixar al gorg del Molí Nou, on si tenim sort podrem banyar-nos. A continuació desfem el camí del Molí Nou i tornem a agafar el camí d'abans, en direcció a les Fontiques. Passem per un tram amb  baranes perquè hi ha un estimball: és l'anomenat Salt del Frare del qual s'explica una llegenda. Per baixar a la font de les Fontiques hi trobarem un indicador  de ferro i només ens hem de desviar del camí, uns 10 o 15 metres. Seguim després l'itinerari que està  ben senyalitzat.
Per tornar, anem fins Cantonigròs, travessem tot el poble i anem a buscar el camí ral per on baixarem i a on trobarem el dolmen megalític de Puigsespedres, acabem de baixar i de seguida arribem al punt d'inici (Carrer del pont).




El Campàs

Seguim el camí fins el Molí Nou,  baixant  per un caminet.

cascada del molí nou

gorg del molí Nou


En Quirze Parés ens explica que  va quedar aterrat en els aiguats de 1940, encara que estava abandonat d'abans.
A l'estiu si ha plogut força t'hi pots banyar, és on la canalla aprenia a nedar.

Després tornarem al camí d'abans i continuarem fins un trencall a mà esquerra que  amb ferro forjat diu:  Fontiques.
Fontiques
Molt a prop d'aquí trobem un indret amb un estimball anomenat El Salt del Frare.

La llegenda explica que una vegada, un frare passava per aquest camí i en un barranc força alt, l’home va caure i no es va fer gairebé res, llavors el frare va proclamar ràpidament el miracle per gràcia de Déu que li acabava de passar i va convidar a la gent de l’Esquirol a veure com repetia aquella gesta. En llançar-se per segon cop, el frare no va tenir tanta fortuna i es va matar. Així, aquell “estimberri” (paraula utilitzada a L’Esquirol per dir estimball), va passar a ser conegut com “El Salt del Frare”.

Desfem els pocs metres que hem fet per arribar fins la font i continuem  el camí cap a la Foradada (està força indicat).

La Foradada a l'hivern

La Foradada a l'estiu

Després  anem cap el poble de Cantonigròs, el travessem tot i anem a buscar la part de camí ral que va de Cantonigròs a l'Esquirol. Quan ja estiguem arribant trobarem dalt d'un turonet a mà esquerra del camí,  el dolmen Puigsespedres.
Dolmen Puigsespedres


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada